DE WARMTEPOMP

Omgekeerde koelkast
“Een warmtepomp functioneert eigenlijk als een ‘omgekeerde’ koelkast" “Het apparaat onttrekt een beetje opgeslagen energie aan de aarde het grondwater, oppervlakte water of de lucht, die voortdurend automatisch wordt aangevuld, en zet deze energie om in warmte voor ruimteverwarming en tapwater. Het is een zogenoemd laagtemperatuursysteem, waarbij een medium (bij een grond gebonden systeem) -  meestal waterglycol - in een gesloten lus de warmte uit de aarde opneemt. Het medium dat naar boven komt, is tussen de 0 en 10 graden Celsius en gaat door een warmtewisselaar (verdamper). Door dit opgewarmde gas met behulp van een compressor te verdichten, verhoog je de temperatuur. Deze warmte geef je af aan je verwarmingssysteem in de condensor.”

 

Hoog rendement
Toepassing van aardwarmte is milieuvriendelijk omdat de aarde de energieleverancier is en de warmtepomp zelf, die elektrisch wordt gevoed, heeft een extreem hoog rendement.  “Met circa 1 kWh aan stroom is 4 tot 6 kWh nuttige warmte op te wekken, geheel zonder emissie en reststoffen.” Een ander belangrijk argument om voor een warmtepomp te kiezen, is het comfort: een continu aangenaam klimaat, ook in de zomer.  “Met behulp van een extra koelset kan een warmtepomp de ruimtetemperatuur met circa 5 graden Celsius verlagen. Het water van de vloer- of wandverwarming neemt de aanwezige warmte in de ruimte op en de warmtepomp voert deze naar een dieptesonde die de energie afgeeft aan de aarde. Omdat de compressor in dit geval uitgeschakeld blijft en alleen de circulatiepompen draaien, kost dit nauwelijks stroom. Maar je comfort gaat gigantisch omhoog. Vergelijk het maar met een Climatronic in een auto. ”

 

Voor velen is de aanschafprijs echter een drempel; drie tot vier keer zo duur als een traditionele cv-ketel. Maar er is sprake van een omslag. Steeds meer wijken worden gasloos gebouwd en burgers worden milieubewuster. Volgens Ciqlo bedraagt de terugverdientijd van een warmtepomp in Nederland gemiddeld 6 tot 12 jaar. De drie onderdelen - boorgat, warmtepomp en afgiftesysteem - zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en moeten op elkaar worden afgestemd.  “Daar gaat het in de praktijk vaak mis; iedereen doet een stukje, maar de samenhang ontbreekt. Een COP van een warmtepomp alleen zegt niks, het gaat om het rendement van de totale installatie. Samen met onze partners kunnen we complete concepten aanbieden.”